Beden Odaklı Tekrarlayıcı Davranış Bozuklukları
Beden Odaklı Tekrarlayıcı Davranışlar (BOTD); vücutta fiziksel hasara yol açacak şekilde istenmeyen, tekrarlayıcı yapılan davranışlardır. Saç yolma bozukluğu (trikotillomani), deri yolma bozukluğu (DYB), tırnak yeme, yanak çiğneme, dudak ısırma, parmak emme, parmak çıtlatma ve diş gıcırdatma gibi davranışları içerir (Okumuş; Akdemir, 2023). Kişinin vücuduna fiziksel zarar verici boyutta olabilirler ve günlük hayattaki işlevselliğini olumsuz etkileyebilirler.
Araştırmalar, BOTD bozukluklarının oluşmasında genetik olarak kalıtımsal bir alt yapı olduğunu göstermektedir. Ayrıca kişinin mizacı, bozukluğun başlama yaşı ve çevresel stres faktörleri de bu bozukluğun oluşmasında rol oynarlar.
BOTD bozukluklarının tedavisinde psikoterapi ve kişiye göre psikoterapiye ek ilaç tedavisi kullanılır. Alışkanlığı Tersine Çevirme Eğitimi (HRT) ve Kapsamlı Davranışsal tedavi (ComB) en etkili psikoterapi yönetemleridir.
Kaynak:
Solley K, Turner, Prevalence and correlates of clinically significant body-focused repetitive behaviors in a non-clinical sample. Compr Psychiatry. 2018 Oct;86:9-18. doi: 10.1016/j.comppsych.2018.06.014. Epub 2018 Jul 17.PMID: 30041079